Angkor Wat
Door: TheoLeny
Blijf op de hoogte en volg Leny
02 Maart 2012 | Cambodja, Khett Siem Reab
1/3 Ja, vandaag stond dus het tempelcomplex ´Angkor Wat´ op het programma. Om 08.30 zouden we vertrekken. Toen we om 07.50 naar het restaurant liepen voor het ontbijt, stond de tuk tuk al te wachten. Om 08.20 liepen we nog even naar onze kamer en toen was ook de vertegenwoordiger van het agentschap (de regelaar) er al, om te kijken of alles goed liep! Dus wij even water gehaald en tanden gepoetst en toen we klaar waren 08.25, bleek de gids er nog niet te zijn. Dus wij gingen even binnen zitten en de regelaar, belde geërgerd de gids. Dat het half 9 was en waar hij bleef? Drie minuten over half 9 kwam hij naar ons toe en zei: De eigenlijke gids is ziek, dus had ik een ander geregeld, maar die is er niet. Dus nu krijgen jullie een andere gids. Ga maar met de tuk tuk mee en jullie pikken hem ergens onderweg op! Dus wij liepen het hotel uit, kwam er een gids naar ons toe lopen, die zich wel 3x bij ons verontschuldigde dat hij te laat was, maar de regelaar liet ons gewoon in de tuk tuk stappen en vertrekken! En daar stond hij dan! Zo gaat dat hier dus blijkbaar. Nu snappen we ook beter, dat iedereen hier constant punctueel op tijd is, als je te laat bent, hoef je eigenlijk niet meer te komen! Dan gaat het werk je neus voorbij! Het Angkor Wat complex ligt 10 km. buiten de stad. Het complex is het grootste religieuze (Hindoeïstische) bouwwerk ter wereld, 400 km², en er staan ruim 100 tempels op. Deze zijn gebouwd tussen de 9 en de 15 eeuw. Er woonden ruim 1 miljoen mensen in dit ommuurde complex. In de 15e eeuw werd Angkor verlaten en werd de huidige hoofdstad Phnom Penh het centrum. De tempels werden overwoekert door de jungle en pas in het begin van de 20e eeuw opnieuw ontdekt, door een Franse ontdekkingsreiziger.
De gids begon al meteen te zeggen, dat hij naast de meest belangrijkste tempels, ons ook nog weer andere tempels wilde laten zien die verder weg lagen 36 km, dan moesten we wat bij betalen, maar het zou heel mooi zijn. We zijn hier niet op in gegaan. Je kunt op dit complex dagen rondlopen, maar toch niet alles zien. We hebben besloten alleen voor de 3 belangrijkste tempels te kiezen. Dat zou al een dag in beslag nemen en vermoeiend genoeg zijn in de hitte. Toen we entree hadden betaald $ 20,= p.p. (ons hoofd ging weer op de foto en die werd op de entreekaart afgedrukt, wel grappig), werd er door de gids heel goed opgelet waar alle Japanners en Chinezen heen gingen met kleine busjes! Wij hadden nl. tegen hem gezegd, dat we graag niet met zoveel toeristen tegelijk ergens waren, zodat we goed foto’s konden maken. Anderen vertrokken en wij begonnen dus ergens anders, bij de Ta Phrom: Dit complex is vooral erg bekend geworden, vanwege de film die hier is gemaakt de: Tomb Raider, met Angelina Jolie in de hoofdrol. Vooral de bomen die over, door en om de tempels heen groeien zijn zeer indrukwekkend. Die bomen zijn vaak 500 jaar oud of ouder, waarvan een aantal dood zijn, maar er nog wel steeds zitten. Daarna zijn we naar de Angkor Thom gereden: Angkor Thom is eigenlijk een tempelcomplex binnen een tempelcomplex. Hier hebben we de beroemde Bayon bekeken, een tempel met allerlei gezichten in de architectuur aangebracht. Een heel indrukwekkend gezicht, om in die term te blijven!
Toen was het half 12 en hebben we een stukje gereden naar een hele rits Restaurants naast elkaar, waar we een vroege lunch: de Siem Reap sour soep, erg lekker, hebben gegeten en uiteraard een lekkere cocosnoot er bij, om te drinken! Expres weer vroeg, zodat we daarna, naar de belangrijkste tempel konden gaan, terwijl alle andere toeristen dan rustig zaten te eten.
Angkor Wat is één van de grootste en mooiste tempels van het complex. Angkor betekent 'heilige stad' in het Khmer, en Wat betekent; tempel. De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145, is de grootste etagepiramide van het vasteland van Zuidoost-Azië. Eén van de wereldwonderen! Groot was het zeker en indrukwekkend ook! Het is moeilijk om zo’n gigantisch bouwwerk te beschrijven. Deze tempel heeft 5 torens en het gebouw bestaat uit allemaal galerijen rondom, met muur decoratie, uitgehouwen in de rots+ met apssara danseressen, soldaten die gingen vechten en ook weer die Boeddhistische afbeeldingen, waarbij je na je dood wordt gestraft voor wat je hebt gedaan! In een ander deel zaten weer allemaal gaatjes in de muren en plafonds, die hadden allemaal vol gezeten met goud en diamanten, maar waren gepikt door Thailand. Ook de Fransen hebben er een aardige schat uit het binnenste van de tempel weten op te graven! We hebben er een behoorlijke tijd rondgelopen, hoewel het flink warm was. En tot verbazing van onze gids, besloten we toch ook de hoogste etage te willen zien, dat was ook inderdaad wel een hele lange, hele steile trap! Maar wij dachten, ja we zijn nu eenmaal hier en nu willen we het zien ook. Maar voor mensen met echt hoogtevrees, is het niet aan te raden. Dus de gids ook mee en alleen al het uitzicht maakte alles goed. Wel apart was het, dat ze maar een aantal mensen tegelijk op dezelfde etage laten binnen gaan. Gelukkig konden wij zo doorlopen, maar toen we terug kwamen stond er een hele rij.
Toen was het inmiddels 3 uur geweest en vonden we het welletjes. Angkor Wat heeft een diepe indruk bij ons achter gelaten. Het is gewoon al een hele ervaring als je daar loopt in een gebouw, dat meer dan 1000 jaar oud is en waar ze alle materiaal of met mensen, of met olifanten, heen moeten hebben gebracht. Blij het gezien te hebben, verlieten we het complex.
Nog even met de tuk tuk onderweg wat boodschappen gedaan voor de volgende dag, want dan gaan we met de boot (privé, jawel toch gelukt na wat heen en weer gemail!) naar Battambang. Normaal duurt het zo’n 7 uur, maar omdat het eind van de droge tijd is, staat het water ook laag en kan het zijn, dat de boor hier en daar vast komt te zitten, dus zal het wel langer duren.
Lekker even gezwommen in het hotel en wat gerust en geslapen en we dachten, laten we maar gaan eten hier in het Restaurant bij het zwembad. Komen we daar aan; zit er een hele Cambodjaanse familie en er staat een buffet opgesteld. Gelijk komt er iemand naar ons toe lopen, die zegt dat ze een feestje hebben en als we willen, mogen we ook eten van het buffet. Alleen de drank moesten we zelf betalen. Het bleek een speciaal feest te zijn hier. Als er een baby is geboren en de baby is 1 maand oud, wordt er een feestje gegeven. De familie en de baby ontmoet. Aan dezelfde tafel zaten: moeder, oma en overgrootmoeder. Samen op de foto natuurlijk, was heel leuk. Nou, lekker gegeten en later bleek dat, de vader van de baby (een Canadees) de eigenaar van het hotel was. Hij had het per 1 januari van een Nederlander gekocht! We hebben nog een uur met hem zitten kletsen over van alles en nog wat, best leuk! Toen naar de kamer en tassen weer ingepakt, want we worden om 07.00 uur gehaald voor de boottrip. Dus geen tijd genoeg meer om het verslag af te maken… gisteren.
Morgen weer verder,
Groetjes Theo en Leny
02 Maart 2012 - 22:33
Fons :
Hartstikke goed dat jullie de trap naar boven genomen hebben. Naar beneden vonden jullie kennelijk niet eng. Battambang ken ik niet. Ben benieuwd hoe dat is. De reis er naar toe lijkt me vrij relaxed. Dat kunnen jullie wel gebruiken naar een dagje Angkor Wat. -
03 Maart 2012 - 08:59
Saskia:
Gezellig, zo'n familiefeestje :-)
En dan nu maar kijken wanneer jullie volgende bericht er is, of dat jullie in de rivier blijven steken. Grapje...moet kunnen.