Stadstoer Vientiane - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Leny - WaarBenJij.nu Stadstoer Vientiane - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Leny - WaarBenJij.nu

Stadstoer Vientiane

Door: TheoLeny

Blijf op de hoogte en volg Leny

28 Februari 2012 | Laos, Vientiane

28/2 Ja, 36 jaar geleden! Dankjewel voor de felicitaties! Op naar de 40 hebben we gezegd!
Vanmorgen stond inderdaad onze gids al om 08.30 op de stoep. Wij zaten nog rustig aan ons ontbijt. Was hier niet zo uitgebreid Laotiaans als we gewend waren, meer Westers ingesteld. Wel met dat heerlijke, knapperig Frans brood. Is toch één goed overblijfsel van de koloniale tijd hier.
Om 09.00 uur vertrokken we voor de stadstoer. Eerst naar het Sisaket-museum. Dat is in 1818 gebouwd en er staan 10.000 Boeddha beelden,waarvan heel veel heel klein. Er stond een aparte Boeddha van brons, waarvan het bovenste stukje af was. Onze gids vertelde dat de mensen uit Thailand, tijdens één van hun vele oorlogen, dat er af hadden gehaald, om het geld en de kostbaarheden die geofferd waren er uit te halen. Er zat inderdaad een bakje met geld in, we hebben er maar iets bij gedaan. Baadt het niet, dan schaadt het niet; zullen we maar zeggen.
Binnen mochten we niet fotograferen. Hier had de Emerald Boeddha (gemaakt van jade) gestaan, maar die was ook door de Thai ingepikt, volgens onze gids. En inderdaad we hebben deze Boeddha 11 jaar geleden in Bangkok gezien. Maar ik had ook gelezen, dat hij oorspronkelijk uit Thailand komt, daar eeuwen heeft gestaan en door een koning is meegenomen naar Laos, ze hebben hem dus gewoon weer teruggehaald blijkbaar.
Daarna zijn we naar een tempel geweest, waar ook weer veel mooie beelden te zien waren, maar met name ook het gebouw zelf was heel apart. Van terracotta. Zag er heel bescheiden mooi uit, zonder teveel goudverf en pracht en praal. Daarna nog naar de enorme eeuwenoude stupa van steen met goudverf erover heen gereden. Een imposant bouwwerk, 45 meter hoog en 60 breed. Het is het symbool van Laos. Bovenin stonden in hele kleine nisjes ook nog weer Boeddha beeldjes, heel apart wel.
Onze gids begon ondertussen allerlei vragen te stellen. Eerst wilde hij Italiaans studeren in Bangkok, omdat er zoveel Italianen kwamen en niemand Italiaans spreekt. Geen gek idee natuurlijk, maar langzamerhand vroeg hij of wij niets wisten in Italië en uiteindelijk kwam er uit, dat hij wil studeren in Rome! Uiteraard ja en of wij niets wisten waar hij zich kon melden! Nou, als hij nog contact op neemt zullen we wel duidelijk maken, dat het heel moeilijk wordt.
Als laatste hebben we nog de Arc de Triomphe gezien, ofwel het monument -zoals zij het noemen hier-. Het is door de Fransen hier nagebouwd, maar dan in Laotiaanse stijl. Ziet er wel mooi uit, eenvoudig en van binnen heel mooi bewerkt. We konden er ook in, 197 treden omhoog en zouden een mooi uitzicht hebben. Maar om niet te moe te worden, hebben we dat maar niet gedaan. Evenals de morning-market die daarna nog zou volgen. Het was al tegen 12 uur en begon behoorlijk warm te worden. Dus eerst maar lekker terug naar het hotel. Daar stond de manager van het agentschap op ons te wachten, met een felicitatie e-mail uit Purmerend en hij had de boodschap gekregen dat we van wijn hielden. Dus kregen we van het agentschap een fles witte wijn cadeau, die we heerlijk soldaat hebben gemaakt net. Theo uurtje geslapen, kleine lunch en daarna eerst de tassen een beetje omgepakt, reisvaardig voor het vliegtuig. Vannacht (half 5) vertrekken we nl. naar het vliegveld voor onze vlucht naar Cambodja, eerst naar Siem Reap. Dus vanavond even een lekker dineetje gedaan en het is nu half 10, dus we gaan naar bed.
Groetjes maar weer en tot in Cambodja!

Theo en Leny.
PS. Foto’s volgen morgen, kost nu teveel tijd.