Naar Dembidollo - Reisverslag uit Addis Abeba, Ethiopië van Leny - WaarBenJij.nu Naar Dembidollo - Reisverslag uit Addis Abeba, Ethiopië van Leny - WaarBenJij.nu

Naar Dembidollo

Door: Leny

Blijf op de hoogte en volg Leny

05 Mei 2015 | Ethiopië, Addis Abeba

Maandag 4/5.
Ja, dodenherdenking! Nou dat gaat hier onopgemerkt aan je voorbij. Het is dat ik met tikken van de datum, daar ineens aan denk.
Al om half 8 was iedereen weer volop aan het werk. Het was ook een enorme bende overal. In de woonkamer (waar een aantal echte oudjes zich verschanst hadden) lagen zelfs de botjes op de grond. De tafels en stoelen waren al uit de tent verdwenen. Men was alle lege bier en frisdrank flessen aan het verzamelen. Alle potten, pannen, schalen, gehuurde borden, glazen etc. werden schoongeboend en afgewassen! Er is bijna niets meer over van alle eigengemaakte bier en honingdrank. Ook van het normale bier, de wijn en frisdrank was goed gedronken. Ook de unjerra’s zijn bijna op. Ze kunnen er vandaag nog van eten, maar dan houdt het op! Het eten verder was ook goed opgegaan en de restanten worden aan de armen gegeven hier in de buurt. Wat er nog over is van het rauwe vlees, is de vriezer in gegaan! Ondertussen hoorden we, dat Ilona weer veilig was geland in Nederland en dat ze in het vliegtuig genoeg ruimte had, om helemaal plat te liggen! Lekker, hoop dat straks ook te kunnen! Eind van de ochtend kwamen de mannen weer om de tenten verder af te breken, net op tijd voor de regen. Er hing een hele donkere lucht en het onweerde een beetje. Uiteindelijk maar een klein beetje regen gevallen.
Gisteren zat Piet met een paar goeie vrienden te praten en zei opeens tegen mij; als je jouw ticket een week verlengd gaan we naar Dembidollo. Ja, zei hij; ik laat de beslissing aan jou, dus zeg maar nee! Lekker op mij afgeschoven dus! Ilona gelijk tegen mij, niet zeuren doen! Ik was helemaal overrompeld. Sinds hij in 2002 was vertrokken, wilde hij niet meer terug. Ik heb geen antwoord gegeven, hoewel de vrienden Dagnew, Giovanni, Nunjo zaten van ja ja. Zij zouden dan meegaan! Na afloop op mijn kamer zitten denken. Zou ook voor mij de eerste keer weer zijn zonder Theo. Roept natuurlijk allerlei gevoelens op, zeker bij Piet. Even via de whatsapp contact gehad met het thuisfront in Nederland. Ook daar zei men (net als Dagnew): dit is misschien een goeie kans om samen en met vrienden nu te doen en wie weet, wanneer die kans weer voorbij komt. We zijn in 2002 samen (met Theo) uit Dembidollo vertrokken en als Piet nu in stemt, is het goed om ook samen weer terug te gaan! Bovendien ben ik er nu toch al. Nog even zitten dubben en ben toen maar mijn benodigde medicijnen gaan tellen. Blijkt dat ik genoeg heb meegenomen om er nog ruim een week aan vast te plakken! Dat is gunstig.
Dus vanmorgen aan het ontbijt tegen Piet gezegd, dat we het maar moesten doen! Hij was helemaal verbaasd, had dat helemaal niet verwacht! Ook Dessitu en Raji waren uiteraard helemaal enthousiast en meteen vóór! Na het eten Dagnew gebeld en hij kwam vanmiddag met Giovanni om alles te bespreken en een plan te maken! Ik ga mijn ticket verlengen en over een paar dagen vertrekken we met een spiksplinter nieuwe auto van Dagnew. Net binnen uit Dubai. De eerste dag rijden we tot Gimbi (ca. 400 km.) en slapen daar in het hotel van Dagnew. De volgende dag dan nog zo’n 200 km. door naar Dembidollo, waar we ook in het hotel van Dagnew zullen slapen! Woensdagmorgen beslissen we verder welke dag we precies vertrekken, houdt ook verband met werk van Dagnew.
We zaten op de veranda en ondertussen werd er al enkele keren aan de poort geklopt. Het bleken bedelaars, die waarschijnlijk hadden gehoord dat er feest was geweest. Ze hadden in de ochtend al een grote schaal met eten gebracht voor arme mensen, maar nu kwamen ze dus aan de deur. Dessitu heeft een paar borden nog weer gegeven en nog wat drank! Maar ze bleven kloppen. Uiteindelijk heeft Buzaju met hen gepraat en daarna was het rustig!
De tenten, borden, tafels en stoelen en gehuurde flessen weer teruggebracht naar de winkel. Er was borg betaald, maar daar wilde men geld van inhouden, omdat er 2 flessen niet schoon zouden zijn. Dus iemand van hier met een schoon soppie en flessenrager die kant op, om ze alsnog schoon te maken. Scheelt toch weer. Ook was er een poot van één van de tafels stuk blijkbaar. We zouden de prijs moeten betalen van een hele nieuwe tafel. Dus op zoek op de Mercato, maar dat lukte nog niet!
Na het eten kwamen er 5 mensen uit Dembidollo afscheid nemen, want die vertrekken morgenochtend vroeg met de bus weer terug. In de ochtend waren er ook al een aantal vertrokken. Zijn nu nog zo’n 6 gasten over! Rond 9 uur vertrok iedereen zo’n beetje naar bed!
Groetjes, Leny

• 05 Mei 2015 - 18:48

Wouter:

Op naar Dembi Dollo!! Schoon gelijk... ik zou het ook doen. Sterker nog, wou dat ik mee kon!! Heel veel plezier. En goeie trip alvast. Maar dat gaat wel lukken als ik het goed begrijp...
    Dikke kus van ons...

• 05 Mei 2015 - 19:53

Fons:

Wat heerlijk om via dit weblog een beetje met je mee te kunnen reizen.
    Ben heel benieuwd hoe je Dembi zal ervaren. Veel plezier

• 05 Mei 2015 - 19:56

Annie.K:

Dat is leuk nieuws! Wat een buitenkans om et zo met elkaar naartoe te gaan! Geniet ervan en ben benieuwd naar je verhalen. Heel veel mooie momenten toegewenst!

• 05 Mei 2015 - 20:23

Els Zits:

Dag Leny
    Eindelijk kan ik reageren op je verhalen. heel veel problemen met mijn computer gehad; nu lukt het weer even.
    Wat maken jullie veel mee en wat gezellig met al die mensen, die mee komen feesten en ook mee komen eten want dat voert ook de boventoon. Fijn dat ook Piet zo geniet.
    Geweldig besluit van Piet om je te vragen mee naar Dembldollo te gaan! Zal best emotioneel worden.
    Ben beniuewd naar de verdere verhalen.
    groet ook Piet en al zijn huisgenoten.